Les propietats de la fruita segons el seu color

El color de la fruita ve donat pels fitoquímics  que són compostos que, a part de contenir el pigment del vegetal, tenen substàncies per combatre malalties degeneratives del cos humà, i brinden efectes benèfics per la salut i el benestar de l’ésser humà. A aquest fitoquímics se’ls coneix també com fitonutrients.
Els fitonutrients son compostos presents en el món vegetal i són els responsables, a més, de donar color a les fruites i verdures, del seu gust i olor, protegint-los dels rajos ultrviolats. Aquestes substàncies també ajuden a les plantes a combatre infeccions bacterianes, virals i micòtiques, i els permet defensar-se i resistir a les inclemències del temps i presions del seu entorn com insectes, depredadors, plagues, sequera,…
A diferència de les vitamines i els minerals, els fitonutrients no tenen valors nutricionals, però tenen  unes altres funcions importants com ser poderosos antioxidants que serveixen de protectors de l’ADN cel·lular prevenint mutacions responsables de malalties com cancer, artritis, diabetis, arterosclerosi, patiments del sistema cardiovascular, envelliment, … A més, els antioxidants dels fitonutrients ajuden a depurar el cos de substàncies tòxiques i reforcen el sistema immune.
És recomanable incloure de cinc a nou porcions de colors variats de fruita i verdura al dia. A continuació, us deixem una llista dels vegetals i aliments classificats per color i beneficis a la salut, tot i que cada fruita i verdura té la seva propietat alimenticia adicional.
Fruites i verdures taronges:
Rics en potassi, flavonoides, betacaroté, antioxidant, quercetina (flavonoide amb propietats analgèsiques, antibacterials, antiulcèriques, antiasmàtiques,…). Son ideals pel sistema cardiovascular, depuratius, enforteixen la vista, protegeixen contra el càncer, augmenten les defenses del cos, combaten alèrgies i malalties infeccioses.
Fruites i verdures vermelles:
Rics en antioxidants, flavonoides, àcid fenòlic, alfa caroté, betacaroté. Protegeixen l’ADN, milloren la circulació, netegen i eliminen substàncies tòxiques del cos, disminueixen la formació de plaques de colesterol i bloquegen la formació de coaguls perillosos.
Fruites i verdures grogues:
Rics en antioxidants, betacarotens, VItamina C, potasi. Són depuratius, estimulen la producció de glòbuls blancs, enforteixen els vasos sanguinis, excel·lents per a la cicatrització de ferides.
Fruites i verdures verdes:
Rics en vitamina C, clorofila, potents antioxidants, vitamina K, estimulen les defenses del cos, rics en fibra dietètica, depuratius, reforcen el sistema immunitari.
Fruites i verdures blanques:
Rics en acid clorogenic, potasi, seleni, isoflavones, antioxidants. Combaten infeccions, depuren, eviten l’envelliment.
Fruites i verdures liles i blaves:
Rics en potasi, betacianina, flavonoides, vitamina C, protegeixen de la oxidació a les vitamines, enzims i hormones, ajuden a regular la presió arterial.
Per a que les fruites s’aprofitin millor en el cos, és millor menjar-les amb l’estòmac buit, mitja hora abans de menjar i dues hores després de menjar. Recorda que la cocció dels aliments destrueixen la majoria dels nutrients dels vegetals, amb el que és aconsellable consumir-los el més crus possible.
0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *