Jóvenes comiendo pasteles hablemos sobre glucosa quiropráctica Badalona

Parlem de glucosa, parlem de salud 1

Jóvenes comiendo pasteles hablemos sobre glucosa quiropráctica Badalona

El sucre és a vegades el nostre millor aliat davant l’estrès, tots ens hem acabat una barra de xocolata o un paquet de galetes en un moment d’estrès o solitud. Però si ens dona la sensació de benestar durant uns minuts, la culpa o el malestar físic tornen amb força. Al final, aquesta ingesta de sucre es converteix en un estrès intens per al nostre organisme.

Avui vull oferir-te una solució als antulls i els aspectes nocius del consum de sucre. Et prometo que hi ha maneres d’estar més saludable i al mateix temps menjar una galeta de tant en tant, sense necessitat d’acabar la caixa.

Començarem parlant del sucre i els seus efectes, i en el pròxim article et donaré aquests famosos i tan esperats consells. Ja anem, et comptaré els meus descobriments sobre la glucosa!

Quan consumim sucre, el nostre pàncrees allibera una hormona molt coneguda, la insulina. La seva funció és emmagatzemar l’excés de glucosa en el fetge, els músculs, i transformar l’excés en greix, aquest és un dels mecanismes que explica per què engreixem. Si la glucosa romangués en la sang, podria causar danys importants. Aquest mecanisme de protecció és, per tant, una meravellosa manera que el nostre cos s’adapti a l’estrès químic produït pel sucre.

El sucre està amagat pertot arreu. Si prens el temps de llegir la llista d’ingredients dels productes que compres, veuràs que realment està a tot arreu. I sí, la glucosa és necessària perquè el nostre organisme funcioni, però la fructosa no. No obstant això, quan mengem aliments dolços com a fruites, o productes processats i industrialitzats, també hi ha fructosa. I la fructosa, a diferència de la glucosa, només es pot emmagatzemar en forma de greix, la qual cosa causa estralls en la nostra salut.

Cada vegada que consumim sucre, es produeix un augment de glucosa en la sang, seguit de la secreció d’insulina. L’emmagatzematge de glucosa i fructosa és útil a curt termini. Però a llarg termini, en tenir pics de glucosa i de secreció d’insulina, podem desenvolupar problemes de salut. A curt termini, els pics i descensos del sucre en la sang provoquen tot tipus de símptomes: marejos, nàusees, palpitacions, sudoració, antulls, estrès, esgotament, confusió mental i fatiga. A llarg termini, aquests inclouen problemes de la pell, envelliment, artritis, demència, major risc de càncer i depressió, trastorns digestius, malalties cardíaques, infertilitat, resistència a la insulina i diabetis tipus 2, problemes de salut en el fetge i els ulls. Això es deu a l’estrès oxidatiu del qual parlarem, creat per pics de sucre en la sang excessivament intensos i freqüents. L’excés d’insulina en el nostre organisme és un factor d’obesitat, diabetis tipus 2 i desequilibris hormonals importants com la síndrome d’ovari *poliquístico, entre altres. La insulina impedeix que el cos cremi grasses, hores després d’haver tingut un pic de glucosa.

Per a entendre com canviar això, ara em sembla important parlar-te dels nostres mitocondris. Són elements súper importants presents en les nostres cèl·lules que tenen com a objectiu proporcionar-los l’energia que necessiten per a assegurar la seva supervivència i les funcions que se suposa que han de realitzar. I per a això els mitocondris utilitzen la glucosa. Tanmateix, només poden cremar la quantitat de glucosa que la cèl·lula necessita per a obtenir energia. Per tant, un augment de glucosa és un senyal que estem subministrant glucosa a les nostres cèl·lules massa ràpid.

I què succeeix quan els mitocondris es veuen aclaparades per l’excés de glucosa?

– Part de la glucosa es transforma en greix, gràcies a l’acció de la insulina.

– També els mitocondris alliberen el que anomenem radicals lliures, que suposen un gran estrès per al nostre organisme.

Així és com creguem estrès oxidatiu dins del nostre cos. Aquests radicals són tan dolents que poden canviar aleatòriament el nostre codi genètic creant mutacions, i fins i tot poden danyar cèl·lules que abans estaven completament sanes. Quan els pics de glucosa són massa freqüents i significatius, els mitocondris alliberen molts radicals lliures i les nostres cèl·lules ja no poden combatre’ls ni adaptar-se. Això accelera el nostre envelliment i causa malalties cardíaques i diabetis tipus 2, entre altres. La fructosa augmenta l’estrès oxidatiu fins i tot més que la glucosa. Les molècules de fructosa també provoquen *glicación (reacció nociva d’envelliment) deu vegades més ràpidament que les de la glucosa, generant molt més mal. L’associació de radicals lliures, estrès oxidatiu i *glicación condueix a una inflamació generalitzada en el cos. Si aquesta inflamació es torna crònica, pot resultar molt nociva, sent causa de nombroses malalties. Ens centrarem en la reducció natural de la variabilitat glucèmica. Com més baix sigui, més sa estarà el teu cos.

La idea és suavitzar la corba de glucosa evitant pics significatius. I això també ajuda a suavitzar la corba de producció d’insulina. Això és el que veurem detalladament en l’article de la setmana vinent. Mentrestant, potser és bona idea prestar una mica més d’atenció en els pròxims dies a la quantitat d’aliments ensucrats i processaments que ingereixes, així com a la quantitat de verdures, i a com organitzes els teus menjars i la teva ingesta durant tot el teu dia.

Margot

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *